Mijn topovernachtingen langs het Olavspad

’s Ochtends niet weten waar je ’s avonds gaat slapen is spannend en iets waar ik persoonlijk wel van hou. Het pelgrimspad St: Olavsleden dat je van Sundsvall naar Trondheim brengt, leent zich uitstekend voor een dergelijke opzet.

Zeker wanneer je er met de fiets op uittrekt en het aantal kilometers dat je per dag aflegt sterk kan beïnvloed worden door weer, ondergrond en aantal klimmetjes. Daarnaast is het niet helemaal onoverkomelijk om er aan het eind van de dag nog een vijf of tien extra kilometers uit te persen wanneer een bepaalde overnachtingsplaats niet bereikbaar of volzet zou zijn.

Tijdens je tocht kan je je tevens laten leiden door tips van de mensen die onderweg je pad kruisen. Zo kom je op de prachtigste plaatsjes terecht.

Ontvang je graag een overzichtje van alle plaatsen waar Marijke en ik langs het Olavspad overnachtten + contactgegevens? Laat dan hieronder je mailadres achter en ik bezorg je een handig één-paginadocument. Je vindt er tevens onze dagetappes terug met aantal afgelegde kilometers.

Overzicht overnachtingen en dagetappes

van ons St: Olavs-avontuur

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang een overzichtje van alle plaatsen waar Marijke en ik langs het Olavspad overnachtten + contactgegevens.

Je vindt er tevens onze dagetappes terug met aantal afgelegde kilometers.

Overnachten langs Olavspad

Leuke plaatsjes om te overnachten langs het Olavspad


In totaal hebben we twaalf keer overnacht tijdens onze fietstocht langs het Olavspad. Twaalf bijzonder verschillende bedden kregen we aangeboden op twaalf bijzonder verschillende plaatsen. Over elk plaatsje zou wel iets kunnen gezegd worden maar ik kies er de bijzonderste en leukste plaatsjes voor je uit.

Back to basic – Jämtkrogen (Ånge)
Het primitiefst overnachtten we in deze oude herberg. Geen verwarming, geen elektriciteit en geen stromend water maar wel een netjes onderkomen met een tafeltje, vier bedden en voldoende warme fleece-dekentjes.

Achter het huis vind je een luikje waaronder zich een oude bron verschuilt. Het nodige materiaal is aanwezig om water te scheppen voor een eventuele wasbeurt in open lucht.

Ter plaatse is er niemand aanwezig om je te verwelkomen. De code van het eenvoudige hangslotje aan de deur ontvang je nadat je hebt aangegeven dat je in deze stuga wil overnachten.

Royal tintje
In de 18de en 19de eeuw was deze herberg een belangrijke stopplaats voor boeren die tijdens de winter hun handelswaren te koop aanboden op diverse markten.

Ook koning Karl de XV heeft ooit overnacht in deze herberg die nu de naam Kungsstugan of koningshut draagt.

Desondanks de eenvoud van dit gebouw kan je een bed eenvoudig online boeken. Ik wed dat de koning dit destijds anders geregeld heeft.

Hartelijkste ontvangst – Gällö
Geen twijfel mogelijk! Het hartelijkst werden we ontvangen door Petra en André op Camp Viking in GällöHet heerlijke avondmaal (frietjes met mayonaise!) en ontbijt, de warme hut en de prachtige liggen aan het meer Revsundssjön vielen meer dan in de smaak.

Dit is tevens de enigste plaats we op onze tocht de mogelijkheid hadden om een bastu of sauna te nemen. Uiteraard hebben we die gelegenheid niet aan ons laten voorbij gaan. Een verfrissende duik in het ijskoude water mocht niet ontbreken.

Niet onbelangrijk: de properste toiletten en douches op gelijk welke camping ter wereld vind je hier!

Belgische gezelligheid
Op de foto zie je Petra, naarstig op zoek naar het juiste glas voor de blonde Leffe die ik net besteld had.

Geen overbodige luxe wanneer je Belg bent. Ook al voelde het aan als pure nostalgie en verwennerij. Dat heb je wanneer je al enkele jaren in Zweden woont.

De bar en het restaurantje stralen bourgondische gezelligheid uit. Iets wat je minder vaak in Zweden weet te vinden. Een plaatsje om naar terug te keren. Dat is zeker!

Mooiste uitzicht – Alsen
In het plaatsje Alsen eindigde onze enige echte regendag. Grijze laaghangende wolken hingen van ’s morgens vroeg tot laat in de namiddag boven ons hoofd.

Maar eenmaal op deze slaapplaats bij Helen aangekomen, hield de regen het voor bekeken. De zon piepte nu en dan tussen de wolken door waardoor het landschap plots terug kleur kreeg.

Vanuit het kleine raampje in onze stuga in de tuin van Helen keken we uit op glooiende velden en het wondermooie meer Alsensjön.

Klein maar fijn – Moan
Het toeval bracht Marijke en mij in deze lieflijke stuga in Moan. Ons doel was om naar Medstugan te fietsen maar de jacht met een volzette stuga als gevolg, stak een stokje tussen de wielen.

Maar bij de aanblik van dit schattige kleine huisje waren we Medstugan snel vergeten. De herfstige sfeer en het beukenbosje maakten van deze stuga de ideale plaats om de avond en nacht door te brengen.

Dit kleine huisje geeft onderdak aan maar liefst vier mensen. Naast elektriciteit, warmte en een minikeukentje vonden we er ook veel gezelligheid.

Op slot wanneer je gaat
Een klein padje leidt naar een typisch Zweedse utedas of buitentoilet. Vaak worden deze kleine kamertjes mooi ingericht met bloemetjes en posters aan de muur.

Zo’n utedas ontdek je vaak in Zweden.

Maak je er gebruik van, vergeet dan niet het deurtje langs de buitenzijde op slot te doen wanneer je het toilet achter je laat. Dit voorkomt dat bij storm de wind vrij spel krijgt.

Het groenste dak – Vuku
Het plaatsje Vuku, waar Østnes Camping gelegen is, bereikten we na een fantastische afdeling en dus met een razendsnelle vaart.

Deze camping is misschien wel de meest pittoreske die we onderweg tegenkwamen.

De ligging langs de zalmrijk en rotsachtige rivier Verdalselva maar vooral ook de wondermooie hutten met groendaken maken van dit plaatsje iets speciaals.

De hutten zijn eenvoudig ingericht met een keukentje, zit- en eetplaats en enkele bedden.

Een warm houtvuurtje
De eigenares van de camping kwam zodra we arriveerden aangefietst.

Ze maakte in een vingerknip vuur in het houtkacheltje in onze hut en vertelde fier dat haar man de hutten heel wat jaren geleden eigenhandig heeft gebouwd.

Doel was de zalmvissers die naar Vuku kwamen onderdak te bieden. Vandaag worden de hutten voornamelijk door jagers, bedevaarders en werkmannen bewoond.

Top of the bill – Hellberg
Een ovenachting dat me altijd zal bijblijven en waar ik de mooiste herinneringen aan overhoud is het plaatsje Hellberg.

Daar wonen Per Arne en Anne-Grete. Beiden lieten ze ons toe om een kijkje te nemen in hun leven als eigenaars van een fruitboerderijtje, gelegen aan de prachtige Trondheimfjord. Het is hun openheid en trots op datgene wat ze doen, dat ons verblijf bij hen onvergetelijk heeft gemaakt.

Bovendien mochten we logeren in het oude huisje met authentieke inrichting en alle comfort. Ook dat kon ons bekoren!

Verwend van begin tot einde
Voor het avondmaal en ontbijt werden we gastvrij uitgenodigd om bij Per Arne en Anne-Grete mee aan ’t tafel aan te schuiven.

We proefden er tussen alle gerechten door de overheerlijkst vruchtendrankjes, confituren en geleien.

Als extraatje mochten we na het eten met de boot mee om polshoogte te nemen bij de zoon die na school de vangst van de eerder uitgelegde visnetten, binnenhaalde.

Ga jij het Olavspad wandelen of fietsen?


Dan heb je misschien iets aan het bericht dat ik eerder over deze pelgrimstocht schreef. Je vindt er niet alleen mijn voorbereidingen maar ook algemene informatie in terug.

Ik kan je ook de gids St. Olavspad van Ria Warmerdam warm aanbevelen. In de praktijk uitgetest en gecatalogiseerd als een niet te missen instrument. :)

Heb je een specifieke vraag, stel deze dan gerust in het reactieveld onderaan dit bericht.

Ik help je graag verder!
Katrien ♥

Overzicht overnachtingen en dagetappes

van ons St: Olavs-avontuur

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang een overzichtje van alle plaatsen waar Marijke en ik langs het Olavspad overnachtten + contactgegevens.

Je vindt er tevens onze dagetappes terug met aantal afgelegde kilometers.

Overnachten langs Olavspad
2017-09-29T18:23:33+00:00 Categories: Reisinspiratie|Tags: , , , |4 Comments

About the Author:

Katrien
Katrien woont en werkt sinds 2009 midden in de bossen van West-Zweden. Onder de naam Touch of Sweden en via tekst, beeld en jouw verbeelding brengt ze Zweden op een persoonlijke en charmante manier dichterbij.

4 Comments

 1. Gerrie 26 oktober 2017 at 21:33 - Reply

  Superleuk. Ik ga nu heel anders tegen mijn fietstocht aankijken. Wat er al ge zegt word. Laat je verrassen door wat je tegenkomt. Ik zal nog meer en beter opletten met wat ik op de site tegenkom.

  Je hebt een leuke tocht gemaakt.

  Groetjes van Gerrie

  • Katrien
   Katrien 27 oktober 2017 at 00:25 - Reply

   Hej Gerrie! Wat leuk dat je ook hier een kijkje komt nemen. Iedereen binnen de Touch of Sweden Travel Community leeft enorm mee met je plannen en passie. Ik hoop dat je grote tocht er vroeg of laat van komen! Fijn dat je iets aan mijn bericht hebt en nu een beter beeld hebt van wat een stuga nou precies allemaal kan zijn. Vele groetjes en tot hoors! Katrien

 2. Majon 29 september 2017 at 19:50 - Reply

  Wat een mooie en bijzondere plekken heb je aangedaan! Erg leuk om te lezen!
  Ik ben verder aangenaam verrast door de vormgeving: prachtig met die foto’s en tekst op kleur. Erg mooi!

  • Katrien
   Katrien 29 september 2017 at 20:15 - Reply

   Hej Marjon! Hartelijk dank voor je berichtje hier en het compliment over de vormgeving. Ietsie meer werk maar blij dat je het apprecieert. :-) Groetjes!

Leave A Comment