Weetjes en tips voor een dagje in Fjällbacka

Fjällbacka staat internationaal bekend als het kleine dorpje aan de Zweedse westkust waar zich de verhalen van Camilla Läckberg afspelen. Het uitzicht van het oude gedeelte van het vissersdorpje karakteriseert zich door de kleurrijke houten huisjes, het rumoer van het levendige haventje en de 74 meter hoge, imposante en steile berg Vetteberget. Je vindt Fjällbacka in de gemeente Tanum op ongeveer 18 km van Tanumshede.

Dit is een eerste tip in een reeks tips over de Zweedse Westkust.
Ontdek ook tip twee waarin je zes prachtige routes langs de Zweedse westkust terugvindt.

Fjällbacka Zweden

1. De kloof Kungsklyftan

Kungsklyftan, ligt midden in het centrum van Fjällbacka en is een grote imposante kloof die ontstaan is na een aardbeving zo’n 250 miljoen jaar geleden. Deze kloof deelt de berg Vetteberget in twee en enkele grote rotsblokken uit de ijstijd zitten bovenaan de kloof vast. Tijdens strenge winters is de kloof volledig gevuld met sneeuw en ijs. Wandel naar het Ingrid Bergman plein of torg. Daar zie je een stenen poort met de vermelding Kungsklyftan. De trappen leiden je rechtstreeks naar de kloof.

Fans van Astrid Lindgren herkennen deze kloof mogelijks. Kungsklyftan werd namelijk als set gebruikt tijdens de verfilming van het verhaal Ronja de Roversdochter.

Fjällbacka Zweden

Fjällbacka Zweden

Fjällbacka Zweden

2. Het uitzicht bovenop Vetteberget

Loop door de kloof Kungsklyftan en neem de houten trappen die je tot helemaal bovenop de berg Vetteberget brengen. Aldaar wacht je een fantastisch uitzicht over Fjällbacka, de scherenkust en het binnenland. Neem hier minstens een kwartiertje de tijd om van het weidse landschap te genieten. Op een mooie lentedag zijn de rotsen zalig warm en is dit een heerlijk plaatsje om te picknicken.

Fjällbacka Zweden

Fjällbacka Zweden

3. Een korte wandeling langs Vettebergstigen

Eenmaal bovenop de berg kan je je wandeling vederzetten via Vettebergstigen. Deze 2,5 km lange wandeling start en eindigt op het Ingrid Bergmans plein. Nadat je van het uitzicht op de vlakke top van de berg genoten hebt, leidt het pad je landinwaarts over de berg terug naar het oude gedeelte van Fjällbacka. Volg de blauwe stippen op de grond.

Fjällbacka Zweden

4. Moord en mysterie in Fjällbacka

De Zweedse literaire thriller schrijfster Camilla Läckberg is opgegroeid in Fjällbacka. Haar bloedstollende romans spelen zich grotendeels af in de omgeving van Fjällbacka. Haar eerste vier boeken werden verfilmd en later verscheen de serie Fjällbackamorden waarin de personages uit Camillas boeken in actie komen komen.

Vele Läckberg-fans willen dit plaatsje dan ook niet missen wanneer ze naar de provincie Bohuslän reizen. Je kan een uitgestippelde wandeling maken die je langs een veertiental plaatsen brengt die voorkomen in de boeken van Camilla Läckberg.

Fjällbacka Zweden

Åsa Dahlgren/vastsverige.com

5. Favoriete vakantieplaats van Ingrid Bergman

Ook de bekende Zweedse actrice Ingrid Bergman heeft haar naam verbonden met Fjällbacka. Ze was helemaal verkocht aan de scherenkust die zich vlak voor Fjällbacka uitspreidt. Sinds 1958 woonde ze tijdens de zomer op het eiland Dannholmen ten westen van Fjällbacka. Na haar dood werd haar as in de zee rond het eiland uitgestrooid.

Het plein dat vroeger Fjällbacka torg noemde, werd ter haar nagedachtenis omgedoopt tot Ingrid Bergmans torg. Op het plein kan je een beeld van Ingrid Bergman terugvinden. Symbolisch kijkt ze uit over de plaats waar ze zoveel van hield.

Fjällbacka Zweden

6. Boottocht naar de eilanden Väderöarna

Tijdens een boottocht naar de eilandengroep Väderöarna geniet je van alle pracht dat de scherenkust je te bieden heeft. Eenmaal aangekomen in het haventje vlakbij het hotel/restaurant Väderöarna Värdhus kan je via een uitgestippelde wandeling de unieke omgeving verkennen. Vraag de weg naar Lotsutkiken, een uitkijktoren waar je bij mooi weer bijzonder ver kan kijken.

Je honger stil je met een voortreffelijke lunch of avondmaal dat ter plaatse en met lokale ingrediënten in Väderöarna Värdhus klaargemaakt wordt. Het hele jaar door kan je met de boot deze kale eilandengroep bezoeken en ook Väderöarna Värdshus is het hele jaar open. Op het einde van de dag kies je om de boot terug te nemen naar Fjällbacka of Hamburgsund of misschien boek je wel een kamer in het hotel om de nacht op dit eiland aan de Zweedse westkust door te brengen.

Fjällbacka Zweden

Jonas Ingman/vastsverige.com

Hopelijk heb ik jouw enthousiasme om Zweden en Fjällbacka te bezoeken met deze informatie en foto’s opgewekt!

Vragen, extra tips of opmerkingen kan je onderaan dit bericht bij de reacties kwijt. Wil je mijn nieuwsbrief en bijgevolg meer reisinformatie automatisch in je mailbox ontvangen? Laat dan hieronder je naam en e-mailadres achter.

Katrien ♥

ps: wil je vakantietips en andere Zweden-gerelateerde info in je mailbox ontvangen? Laat dan hieronder je naam en email achter. Welkom!

2017-06-25T18:39:23+00:00 Categories: Reisinspiratie|Tags: , |4 Comments

About the Author:

Katrien
Katrien woont en werkt sinds 2009 midden in de bossen van West-Zweden. Onder de naam Touch of Sweden en via tekst, beeld en jouw verbeelding brengt ze Zweden op een persoonlijke en charmante manier dichterbij.

4 Comments

 1. wouter 8 oktober 2017 at 18:04 - Reply

  Hai Katrien,
  Wij zijn in Marstrand en Fjallbacka geweest, top locaties. precies zoals je hebt beschreven.
  Haga is ook leuk in Göteborg,

  gr,
  Wouter

  • Katrien
   Katrien 9 oktober 2017 at 07:56 - Reply

   Twee pareltjes aan de Zweedse westkust Wouter :) En inderdaad Haga is een hele leuke buurt in Göteborg. Gezelligheid troef daar!

 2. Marjon 6 april 2017 at 13:43 - Reply

  Leuk en informatief stuk Katrien, heb er zeker wat aan!

  • Katrien
   Katrien 9 april 2017 at 11:24 - Reply

   Dank je Marjon! Das heel fijn om horen :)

Leave A Comment