6 prachtige routes langs de Zweedse westkust

Vele buitenlandse toeristen die met de boot of het vliegtuig in Göteborg aankomen, starten hun reis met een autotrip langs de Zweedse westkust. Of ze houden dit deel als afsluiter van hun reis. Het spreekwoordelijke neusje van de zalm.

De kustlijn van het Zweedse landschap Bohuslän loopt van Göteborg tot voorbij Strömstad helemaal tot aan de brug Svinesundsbroarna. Daar verlaat je Zweden en rijd je Noorwegen binnen.

Dit is een tweede tip in een reeks tips over de Zweedse Westkust. Het prachtige plaatsje Fjällbacka komt aan bod in tip 1.

Routes langs de Zweedse westkust


Op onderstaand kaartje heb ik zes routes gemarkeerd die meer dan de moeite waard zijn om te rijden. Ik haalde m’n inspiratie uit eigen ervaring, in het boek Upplev Sverige en op de Zweedse site Västsverige.

Verblijf je voor een weekje aan de westkust dan kan je van elke route een daguitstapje maken. Verken de omgeving door aanvullend een wandeling of boottocht in te plannen. Of misschien heb je wel zin om de prachtige scherenkust vanuit een kajak te ontdekken. Deze zijn op tal van plaatsen langs de kust te huren.

Ben je op doortocht langs de Zweedse westkust naar een andere bestemming in Zweden of Noorwegen? Rijg dan de verschillende routes aan elkaar.

Zweedse westkust route

1. Halden (NO) – Hällevadsholm

 • Van Halden in Noorwegen naar Hällevadsholm
 • Via Bullaresjöarna (twee lang uitgestrekte meren) en Naverstad
 • Aantal km: ca. 71 km

Zweedse westkust route

2. Tanumshede – Kungshamn

 • Van Tanumshede naar Kungshamn
 • Via Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Bovallstrand, Hunnebostrand en Smögen
 • Aantal km: ca. 55 km

Zweedse westkust route

3. Herrestad – Mollösund

 • Van Herrestad naar Mollösund
 • Via Bokenäs, Dragsmark, Flatön, Malö, Morlanda en Ellös
 • Aantal km: ca. 45 km

Zweedse westkust route

4. Uddevalla – Ljungskile

 • Van Uddevalla naar Ljungskile
 • Via Gustavsberg, Långehed, Råssbyn en Ulvesund
 • Aantal km: ca. 20 km

Zweedse westkust route

5. Stenungsund – Klädesholmen

 • Van Stenungsund naar Klädesholmen
 • Via Myggenäs en Sundsby
 • Aantal km: ca. 37 km

Zweedse westkust route

6. Marstrand – Öckeröarna

 • Van Marstrand naar de eilandengroep Öckeröarna
 • Via Tjuvkil, Kärna, Säve, Björlanda, Torslanda en Kalvsund
 • Aantal km: ca. 50 km

Zweedse westkust route

Ik hoop van harte dat ik je met deze post geïnspireerd heb, dat je voor een of meerdere van deze routes kiest en er met volle teugen van geniet! Een printvriendelijke versie van deze routes ontvangen? Download ze hier.

Hejdå!
Katrien ♥


2017-06-25T17:03:26+00:00 Categories: Reisinspiratie|Tags: , |6 Comments

About the Author:

Katrien
Katrien woont en werkt sinds 2009 midden in de bossen van West-Zweden. Onder de naam Touch of Sweden en via tekst, beeld en jouw verbeelding brengt ze Zweden op een persoonlijke en charmante manier dichterbij.

6 Comments

 1. Anneke Kracht 5 juli 2017 at 16:40 - Reply

  Hallo Katrien,
  Net je blog ontdekt en word er helemaal blij van.. Over vier weken gaan we voor het eerst naar Zweden (met campertje, twee tienermeiden en twee hondjes). ik heb al heel veel informatie verzamelt de afgelopen maanden (teveel om in drie weken te ondernemen haha..) Maar ik weet zeker dat ook wij besmet zullen raken met het Zwedenvirus.. Bedankt voor deze geweldige routes, heb ze meteen opgeslagen..
  groetjes,
  Anneke

  • Katrien
   Katrien 5 juli 2017 at 21:54 - Reply

   Hej Anneke, wat leuk om horen dat je blij wordt van mn blog :) En vier weken vakantie in Zweden. Heerlijk! Een periode waar je toch heel wat van Zweden zal kunnen meepikken. Graag gedaan en vele groetjes terug!

 2. Agneta 12 mei 2017 at 09:13 - Reply

  Hallo Katrien,

  Wat een geweldig leuk initiatief, om zo de liefhebbers van Zweden te bedienen en te inspireren!
  De 6 routes zien er aantrekkelijk uit, absoluut de moeite waard.

  Nu zijn wij caravankampeerders en ik vroeg me af of het een idee is, om die prachtige routes aan te vullen met ( bijzondere, goede of heel mooi gelegen) campings, zodat je de 6 routes op je gemak kunt volgen, zonder nog te hoeven zoeken naar passende campings? Met afstanden erbij vermeld. Dat zou handig zijn.

  Ik kan me voorstellen dat er ook vakantiegangers zijn, die in een hotel of vakantiewoning verblijven, maar ook die informatie zouden we/je zo successievelijk kunnen toevoegen.

  Enfin, het is maar een idee.

  Hartelijke groet,

  Agneta

  • Katrien
   Katrien 15 mei 2017 at 22:06 - Reply

   Hej Agneta, hartelijk dank voor je positieve reactie. Ik hoop dat heel veel mensen van de routes gebruik kunnen maken. En wat een goed idee om de routes aan te vullen met overnachtingsmogelijkheden. Ik kan me inderdaad voorstellen dat deze informatie het reizen eenvoudiger maakt. Iets voor in de toekomst. :) Dan zou het wel leuk zijn om er misschien een kleine digitale brochure van te maken.
   Op dit moment werk ik aan een digitaal reisplatform voor Zwedenliefhebbers. Eenmaal online zal je ook daar inspiratie kunnen terugvinden voor overnachtingen. Je vind meer informatie over het reisplatform in volgend bericht: http://touchofsweden.net/reisplatform-reisgroep/
   Nogmaals dank voor je reactie en tot hoors!
   Katrien

 3. Klaas Riemersma 4 mei 2017 at 12:33 - Reply

  Beste Katrien,
  Heb je website ‘touchofsweden’ bekeken en wil me dan ook graag inschrijven voor je nieuwsbrief en berichten.
  Wij komen regelmatig in Zweden (Skane) bij mijn zwager in Tomelilla die daar woont en een melkveebedrijf heeft.
  Vanuit daar trekken wij dan noordwaarts Zweden in met de tent.
  De routes langs de westkust lijkt ons zeer interessant en gaan dat zeker een keer verkennen. Zweden is een prachtig land om er te vertoeven.
  Ik ontvang graag je nieuwsbrief in de toekomst.
  Met hartelijke groet,
  Klaas Riemersma, Warffum, Holland

  • Katrien
   Katrien 4 mei 2017 at 16:07 - Reply

   Hartelijk dank voor je berichtje hier Klaas! Zweden is inderdaad een prachtig land en het is er heerlijk om te zijn. Zowel voor een lange vakantie, city-trip of om er zoals ik en je zwager te wonen. :) Leuk dat je mijn blog ontdekt hebt en je gebruik gaat maken van de routes. Ben je nog niet aan de westkust geweest dan ben ik zeker dat je je ogen gaat uitkijken. De scherenkust met al haar eilandjes is iets dat je zeker moet gezien hebben. Ik heb je inschrijving op m’n nieuwsbrief goed ontvangen. Beste groet, Katrien

Leave A Comment